Inntak til vg1
Inntak til videregående opplæring skjer etter karakterpoeng fra grunnskolen. For noen programområder skjer inntaket etter en kombinasjon av karakterer og ferdigheter. Det gjelder:
- vg1 musikk, dans og drama
- vg1 studiespesialisering med toppidrett
Inntak til vg2
Inntaket til vg2 og vg3 skjer etter karakterpoeng fra foregående trinn (vg1 og vg2).
Skolens egne elever har likevel fortrinn til følgende programområder på vg2 og vg3:
- realfag
- språk, samfunnsfag og økonomi
- idrettsfag
- musikk, dans og drama
- kunst, design og arkitektur
- medier og kommunikasjon
Fortrinnet gjelder også søkere som kommer tilbake til skolen etter et år som utvekslingselev i utlandet.
Slik behandles søknaden din
Først vurderes førstevalget ditt av utdanningsprogram/programområder med tilhørende skoleønsker. Så vurderes andrevalget og deretter de andre valgene dine i den rekkefølgen du har satt dem opp.
Hvis du ikke får plass på noen av ønskene dine, vil du bli vurdert for inntak til skoler som har ledig plass på de valgte utdanningsprogram/programområder. Det kan derfor hende at du får plass på en skole du ikke har søkt på. Det gjelder i alle inntaksrunder, både for vg1, vg2 og vg3.
Når du søker vg2 og vg3 blir du først vurdert for inntak til de programområdene du har søkt på. Hvis du ikke har høy nok poengsum til å komme inn på noen av disse, kan du få tilbud om plass på et annet programområde som du har inntaksgrunnlag til. Dette kan skje i alle inntaksrunder.
Hvordan beregnes poengene til vg1
Hovedregelen for poengberegning er at avsluttende karakterer i alle fag fra grunnskolen skal telle. Hver tallkarakter får tilsvarende poengverdi.
- Norsk hovedmål, norsk sidemål og norsk muntlig regnes som tre forskjellige karakterer.
- Karakterene i standpunkt og til eksamen regnes som forskjellig karakterer.
- Valgfag telles med én karakter. Her regnes gjennomsnittet av valgfagskarakterene på vitnemålet.
- IV (ikke vurderingsgrunnlag) i et fag, teller som verdien 0 (null).
- Har du fritak for vurdering eller opplæring, teller ikke faget med i beregningen.
Poengsummen får du ved å summere alle tallkarakterene og så dele på antall karakterer. Dette gjennomsnittet, med to desimaler, multipliseres med 10.
Hvis du står helt likt med andre i konkurransen om en plass, avgjøres rekkefølgen mellom dere ved loddtrekning.
Hvis du har karakterer i mindre enn halvparten av fagene, det vil si færre enn 7 tallkarakterer, beregnes ikke poengsummen din på denne måten. Har du spørsmål, kan du ta kontakt med Inntakskontoret, som kan gi nærmere informasjon om dette.
Poengberegning til vg2 og vg3
Hovedregelen for poengberegning til vg2 og vg3 er i hovedsak den samme som for vg1. Alle karakterene dine teller som poeng ved inntak, med samme verdi som karakterene. Hvis du mangler fag, telles det som 0 (null).
Poengsummen får du ved å summere alle karakterene (inkludert 0 for manglende fag) og så dele på antall karakterer. Poengsummen din er dette gjennomsnittet med to desimaler, multiplisert med 10.
Hvis du står helt likt med andre i konkurransen om en plass, avgjøres rekkefølgen mellom dere ved loddtrekning.
Søkere fra Oslo prioriteres
Søkere fra Oslo prioriteres ved inntak til videregående opplæring i Oslo. Søkere fra andre fylker, som har ungdomsrett i sitt hjemfylke, vil bli vurdert for inntak hvis det er ledig plass etter at alle søkere fra Oslo har fått plass. Inntaket avsluttes to uker etter skolestart.
For å regnes som søker fra Oslo, må du være folkeregistrert i Oslo per 1. mars 2024. Søkere som har oppgitt Oslo som bostedskommune, men ikke er registrert i Oslo folkeregister, behandles som søkere fra andre fylker.
Flytte til Oslo
Ungdom med lovfestet opplæringsrett og umyndige søkere som flytter til Oslo med foresatte eller til en av de foresatte bosatt i Oslo, blir behandlet som søkere fra Oslo. Forutsetningen er at søker og foresatte er bosatt på samme adresse i Oslo senest ved skoleårets begynnelse.
For å dokumentere dette, må du sende inn bostedsattest fra Skatteetaten for deg selv og foresatte, som viser at du og minst en av dine foresatte bor på samme adresse i Oslo. Frist for å sende inn dokumentasjon er 24. juni 2024.
Hvis bostedattesten ikke er klar til fristen, kan følgende godtas som foreløpig dokumentasjon:
- Ved flytting med foresatte: Bostedsattest fra Skatteetaten for foresatt eller foresattes kontrakt på leie/kjøpe av bolig i Oslo, og fødselsattest for søker som viser hvem som er foresatte.
- •Ved flytting til foresatte: Bostedsattest fra Skatteetaten som viser at en av de foresatte er folkeregistrert i Oslo og fødselsattest for søker som viser hvem som er foresatte.
Søkere som sender inn foreløpig dokumentasjon, må sende inn bostedsattest fra Skatteetaten for seg selv og foresatte, innen 5. august 2024. Hvis vi ikke får dette, mister du skoleplassen.
Svar på søknaden
Hvis du er bortreist eller ikke kan svare innen fristen, kan du registrere svaret ditt på forhånd innen 24. juni. Det er kun mulig å svare JA som forhåndssvar. Logg deg inn på vigo.no med MinID for å svare på tilbud om skoleplass/venteliste.
Møt opp første skoledag
Du finner tidspunkt for skolestart på skolens hjemmeside. Hvis du ikke møter opp første skoledag, mister du plassen din.
Svar på tilbud om plass
Første inntaksrunde er klar ca. 8. juli. Logg deg inn på vigo.no for å se resultatet og svare på tilbudet innen svarfristen. Du får en påminnelse på SMS eller e-post hvis du har oppgitt det i søknaden din.
Du må svare på tilbud om plass og/eller venteliste. Hvis du ikke svarer innen fristen, mister du tilbudet både om plass og venteliste.
Hvis du svarer ja til plass og ja til venteliste, må du være klar over at du kan få tilbud om plass på en skole du ikke har søkt. Dette gjelder hvis du verken i første eller andre inntaksrunde har fått tilbud om plass noen av dine valgte utdannings- program/programområder på dine ønskede skoler.
Andre inntaksrunde
Andre inntaksrunde er klar ca. 12. august. Du svarer på tilbud om plass ved å møte opp første skoledag på den skolen du har fått plass på. Etter andre inntaksrunde finner du resultatet av inntaket på vigo.no. Ved andre inntaksrunde vil du få en SMS/e-post hvis du får:
- tilbud på et høyre ønske av programområde/skoleønske
- tilbud om skoleplass
Ledige plasser etter skolestart
De to første ukene etter skolestart fylles eventuelle ledige plasser opp av den enkelte skole, etter ventelister. Har du fått tilbud om plass som ikke er førsteønsket ditt, står du fremdeles på venteliste til og med to uker etter skolestart. Dette forutsetter at du har takket ja til venteliste i første inntaksrunde. Hvis du får tilbud om plass etter skolestart, strykes du fra ventelister på lavere ønsker.
Bytte skole
Det er ikke mulig å bytte til en annen skole enn den du har fått tilbud på. Ønske om å bytte skole behandles kun ved medisinske/sosiale grunner. Det må også være ledig plass ved skolen. Reisevei er ikke grunnlag for skolebytte.
Hva er opplæringsretten for ungdom?
Retten til videregående opplæring gir ungdom som har fullførtgrunnskolen rett til ett av tre alternative utdanningsprogram på vg1 og til to års videregående opplæring innenfor utdanningsprogrammet. Opplæringsretten innebærer ikke rett til en bestemt skole. Opplæringsretten er knyttet til utdanningsprogram, ikke til skoleplassering. Du kan ikke klage på regelverket