Hovedseksjon

Forskerlinje

en person som sitter i en stol

Møt Silje på Ullern

– Vi designer og planlegger egne forskningsprosjekter allerede det første året, sier Silje. Hun går på vg3 på forskerlinja på Ullern videregående, og har ikke angret et sekund på valget sitt.

– For meg er det viktig å jobbe med noe som interesserer meg. Interesse og forståelse for realfagene er viktig, men du trenger ikke toppkarakterer i naturfag fra ungdomskolen for å trives på forskerlinja, sier hun. 

Silje er en elev som lærer fort og som liker skole. Hun har alltid visst at hun vil studere videre på universitet, men er ikke helt sikker på hva. Derfor ville hun ha matte, fysikk, kjemi og biologi for å holde alle dører åpne etter videregående.

Mulighet til fordypning

Allerede på vg1 har elevene et forskerfag som er ti timer i uka. – Her får jeg ekstra tid til å fordype meg, og skolen henter inn eksperter på ulike temaer. Når vi for eksempel hadde om celledeling, kom en toppforsker og fortalte om hvordan hun jobber for å finne en kur for kreft. Jeg liker å se at det vi lærer på skolen, faktisk er nyttig i arbeidslivet, sier Silje. 

Mentorordning

På vg1 velger elevene et valgfritt forskningsprosjekt som varer i flere måneder. De lærer om hvordan et godt naturvitenskapelig forsøk må designes for at resultatene skal være troverdige. Elevene presenterer resultatene og lærer om hva som er god faglig formidling. 

– Jeg valgte å forske på hvordan ulike typer gjødsel og stoffer påvirker plantevekst. Vi fikk tett oppfølging og gode tips fra utrolig flinke mentorer og lærere, som gjorde det gøy og spennende å jobbe med prosjektet, forteller Silje.

Mentorer veileder elevene underveis i prosjektet. – Vi kan stille dem spørsmål om utdanning, livet deres og hvordan de har kommet dit de er i dag. I løpet av året får vi besøke dem på arbeidsplassene deres, sier Silje. 

Utplassering

Silje har vært utplassert på kirurgisk avdeling på Radiumhospitalet på avdeling for kreftcytogenetikk og på Thermo Fisher. – Det var utrolig lærerikt å se hvordan teorien som vi lærer på skolen kan brukes til å oppdage kreft hos ekte pasienter. Jeg er blitt enda sikrere på at jeg vil studere realfag videre, sier Silje.

Fokuser på deg selv

Silje anbefaler alle som er interessert i naturfag å søke på forskerlinja. – Det er så mange unike muligheter her, som for eksempel utplassering, turer og mentorsamarbeidet. Jeg vil oppfordre tiendeklassingene til å ikke tenke så mye på hva alle andre skal, men heller fokusere på det de har lyst til å gjøre de tre neste årene.

Les mer om realfag med forskerlinje på vilbli.no

5 grunner_smalere.jpg

  1. Du holder alle muligheter åpne. 
  2. Du får flere perioder med utplassering.
  3. Du jobber praktisk alle tre årene. 
  4. Du drar på spennende klasseturer.
  5. Du møter andre motiverte elever med samme interesser.