For 24 år gamle Justin har mat alltid vært en viktig del av livet. Han er vokst opp i en matglad familie, som ofte reiste til Frankrike for å spise på franske restauranter. Hjemme var det fokus på ordentlig mat laget fra bunnen av, og Justin hjalp ofte foreldrene sine på kjøkkenet. Der trivdes han godt.
På skolen gikk det imidlertid ikke like bra, før han virkelig fant seg selv på Etterstad.
– Minnene mine derfra er veldig bra. På ungdomsskolen hadde jeg kyssesyken et år, som gjorde at jeg lå langt bak på skolefronten. Da jeg begynte på andreåret på Etterstad fikk jeg en lærer som virkelig tok meg under vingene sine, og gjorde at jeg fullførte med sekser på eksamen i kokkefaget. Jeg gikk fra toerkarakterer til å ligge på femmere og seksere i kokkefaget. Jeg fant virkelig min retning, forteller han.
Da elevene skulle velge retning gikk Justin for kokk og servitør.
– Jeg er jo veldig glad i å bake, og kjøtt- og fiskeskjæring også, men det som er så fint med å være kokk er at man får gjøre alt sammen. Her på jobb tar vi inn hele fisk og dyr, baker eget surdeigsbrød og hele sulamitten, forteller han.
Han sier at han lærte mye om verdien av å bruke hele dyret da han gikk på Etterstad.
– Det setter jeg veldig pris på. I tillegg måtte vi sette opp egne menyer hver uke, lage mat etter årstidene og fra forskjellige regioner, så vi lærte veldig mye.
Jeg lærte veldig mye i utplassering
Justin forteller at elevene var i utplassering så tidlig som i vg1. Han var utplassert både i kantiner, selskapslokaler og restauranter, og forteller at han virkelig fikk kjent på hva han ville innenfor bransjen.
– Du får testet ut yrket litt, og så lærer du ting du kan ta med deg tilbake på skolen. Jeg lærte for eksempel å lage kuvertbrød da jeg var utplassert, så lagde jeg det samme kuvertbrødet da jeg kom tilbake på skolebenken.
– Når du er ute i bedrift så tidlig blir ikke overgangen til jobb like hard. Å gå rett fra skole til å jobbe i restaurant kan være ganske hardt. Under utplassering får man virkelig se hvordan det er å jobbe med dette hver dag, sier han.
Justin har jobbet på noen av byens beste restauranter
Den første virkelige smaken på arbeidslivet fikk Justin som lærling hos Bølgen og Moi på Tjuvholmen.
– Da fikk jeg være med å konkurrere under Årets sjømatkokk i Bergen, der vi kom på tredjeplass, og var med på Oslocup begge år. Det var kjempegøy!
Så fikk jeg Geir Magnus Svae, som vant kokke-OL i Sør-Korea i 2008, som kjøkkensjef. Han er ekstremt dyktig, så det lærte jeg veldig mye av, sier han.
Deretter jobbet Justin tre måneder på Kulinarisk Akademi, før turen gikk til restaurant Arakataka, der han jobbet et år.
– Der lærte jeg ekstremt mye. Jeg kjente at selv om jeg hadde fagbrev, hadde jeg sinnssykt mye å lære. Det er det som er så fint i dette yrket, at man aldri slutter å lære. Selv de mest anerkjente kokkene sier at de lærer hver dag, sier Justin.
Turen gikk etter hvert videre til Hrimnir Ramen, der han var på vei inn i en sous chef-rolle, før han kjente at han var lei av å lage ramen. Etter et år på Skaal Matbar på Grünerløkka, begynte han som sous chef på Bakkekroen på Smestad.
– Det er ganske nøyaktig et år siden. Det gikk et par måneder uten at vi klarte å finne en kjøkkensjef, så da skled jeg rett inn i stillingen og tok det ansvaret. Nå er jeg 24 år gammel, kjøkkensjef, og snart klar for å satse fullt på nyåret med ny sesongmeny. Det blir veldig gøy!
Flere burde gå restaurant- og matfag!
Justin forteller at tiden på restaurant- og matfag har vært ekstremt viktig for hans karriere, og han håper at utdanningsprogrammet skal bli mer populært.
– Jeg vil at folk skal se på det som et godt valg, og det er synd at så få velger det. Jeg vil gjerne hjelpe til med å øke rekrutteringen, så vi kan se flere norske kokker. Derfor har jeg hovedsakelig norske kokker hos meg, men jeg har også to fra Nepal.
Dette er en ekstremt morsom jobb å ha. Det er fysisk krevende, men jeg føler ikke at jeg er på jobb når jeg er på jobb – jeg bare koser meg, forteller han.
Det er spesielt én myte han gjerne vil avkrefte.
– Mange ser på folk som Gordon Ramsay, og tror kokkebransjen er roping og skriking og kniver som blir kastet rundt på kjøkkenet. Det er ikke riktig. Det finnes jo stressmomenter, men man velger selv hvor man jobber. Det handler om å finne det rette stedet for deg. Det finnes en restaurant, kantine eller bedrift for alle, man kan drive for seg selv og jobbe hvor som helst i landet. I tillegg er det stor mangel på faglærte, så det er ikke vanskelig å få seg jobb.
– Så du kan trygt anbefale restaurant- og matfag for de med litt matinteresse?
– Ja, absolutt! Her har man alle muligheter, så lenge man bryr seg, avslutter han